Pinnan hienorakenteiden tarkkaa mittausta

18.01.2018

Autoteollisuudessa tuotteiden laatuvaatimukset ovat erittäin tiukat. Micro-Epsilonin konfocal-anturit mahdollistavat pintojen hienorakenteen äärimmäisen täsmällisen tarkistamisen. confocalDT IFS2405-0,3- ja IFS2407/90-0,3-anturit määrittävät esimerkiksi pinnan karkeuden mikrometrin tarkkuudella.
Konfokaalisia IFS2405-0,3- ja IFS2407/90-0,3-antureita käytetään muun muassa jarrulevyjen karkeuden mittaamiseen. Jarrulevyn pintarakennetta on melkein mahdoton erottaa paljaalla silmällä. Levy on sileä, kiillotettu ja usein myös kiiltävä. Sen pinnan hienorakenne erottuu selkeästi vain mikroskoopilla. Tämä hienorakenne on kuitenkin välttämätön kitkan luomiseksi, jotta mahdollistetaan tehokas jarrutusvoima vielä lukuisten jarrutusten jälkeenkin.
Nämä kaksi anturia ovat kooltaan ja muotoilultaan erilaiset. Lisäksi IFS2407/90-03-anturilla on sivusuuntainen 90° säteen suunta, minkä ansiosta se soveltuu erikoisempiinkin asennuspaikkoihin esimerkiksi sylinterien sisävaippojen tarkistuksessa. Konfocal-antureiden aksiaalisen säteen suunnan ansiosta varjoja ei muodostu, jolloin mittauksia voidaan tehdä jopa kauluksissa ja syvennyksissä. Myös kallellaan olevista kohteista saadaan tarkat mittaukset.
Konfocal-mittausjärjestelmiä käytetään siirtymien ja etäisyyksien mittaamiseen sekä intensiteetin arviointiin. Etäisyyksien määrityksen avulla voidaan luoda kohteiden pinnan muoto. Intensiteetin arvioinnilla pinnan ominaisuudet voidaan määrittää mikrometrin tarkkuudella. Epätasaisuudet ja naarmut vaikuttavat heijastavuuteen, joka muuttaa signaalin intensiteettiä. Näin kohteesta ja sen hienorakenteista voidaan rakentaa tarkka kuva.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
Vantaankoskentie 14
01670 Vantaa, Finland
jouko.kuosmanen@micro-epsilon.fi
+358 40 8484 109