Sinkkinauhojen värin mittaus tuotantolinjalla

11.09.2018

Nauhamateriaalia käytetään stanssattujen, taivutettujen ja syvävedettyjen komponenttien, suodattimien ja tiivisteiden sekä elektroniikka- ja pakkauskomponenttien valmistuksessa. Raaka-aine, tässä tapauksessa teräs tai alumiini, päällystetään jalostusta varten. Tarkoituksena ei ole pelkästään ulkonäön vaan myös kestävyyden parantaminen sekä materiaalin käsittelyn helpottaminen.
H.D.Lenzen-yritys on erikoistunut nauhamateriaalien pintakäsittelyyn ja on alan globaali markkinajohtaja. Teräs- ja alumiininauhat päällystetään viimeistelyvaiheessa sinkillä. Sinkki kiinnitetään puhdistetulle nauhalle elektrolyyttiliuoksesta voimakasta sähkövirtaa käyttäen. Nauhamateriaali on nyt paitsi suojattu korroosiota ja kulumista vastaan, myös saanut uuden värin. Tämän värin luotettava testaaminen on tarpeen, jotta tuotteen tasalaatuisuus voidaan taata.
Korkeiden tarkkuus- ja nopeusvaatimusten täyttämiseksi käytössä on Micro-Epsilonin innovatiivinen colorCONTROL ACS7000 -värinmittausjärjestelmä, joka tunnistaa värisävyt tarkkuudella ∆E < 0,1. Manuaaliset ja silmämääräiset tarkistukset eivät tässä tapauksessa ole mahdollisia, sillä ihmisen silmä erottaa värierot enintään tarkkuudella ∆E 0,5.
Lisäksi värinmittausjärjestelmän on pysyttävä nopeiden inline-mittausten tahdissa. Tämän vuoksi se on asennettu siirtyvään yksikköön, joka liikkuu 720 mm leveän materiaalin yllä. Lämpötilavaihteluiden vaikutukset minimoidaan jatkuvalla vaiheenasetuksella. Ethernet-liittymän kautta nämä tarkat mittausarvot välitetään suoraan tuotantoa valvovaan tietokoneeseen, jossa ne arvioidaan. Jos poikkeamia havaitaan, laitoksen käyttäjä voi nopeasti puuttua asiaan, mikä vähentää hävikin määrää.
Tämän luotettavan laadunvalvontajärjestelmän tärkein osa on colorCONTROL ACS7000 -värinmittausjärjestelmä, jossa on Micro-Epsilonin ACS1-anturipää. Laitosintegroinnin, johon sisältyy ohjelmisto valvontaa ja kaikkien vanhojen tuotantoparametrien palauttamista varten, suunnitteli TriDiCam GmbH, joka on Micro-Epsilonin virallinen järjestelmäpartneri.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
Vantaankoskentie 14
01670 Vantaa, Finland
jouko.kuosmanen@micro-epsilon.fi
+358 40 8484 109