Nestemäisen maalin värin kosketukseton mittaaminen

09.08.2017

Nestemäisen maalin värin mittaaminen on erittäin monimutkaista. Tähän asti mitattava maali on yleensä ensin levitetty testausalustalle ja mitattu vasta kuivumisen jälkeen, jotta mittaustulokset olisivat luotettavia. Mikäli mittaustuloksista paljastuu, että maaleissa on vikaa, maalisäiliöt on sekoitettava uudelleen tai jopa hävitettävä. Tämän vuoksi kuluu paljon aikaa, ennen kuin uusi mittausprosessi voidaan aloittaa. Tämän prosessin nopeuttamiseksi Micro-Epsilon on suunnitellut järjestelmän, jolla nestemäistä maalia voidaan mitata valmistusprosessin aikana.
Värinmittausteknologiassa heijastuvan valon spektrijakauma riippuu anturin ja mitattavan kohteen välisestä etäisyydestä. Tämän vuoksi yli 0,05 mm:n muutokset etäisyyksissä vaikuttavat mittaustuloksiin. Maalia voidaan kuitenkin täyttää näyteastiaan vain ±2 mm:n tarkkuudella, minkä vuoksi tarvitaan etäisyysmittauksia ja tarkastuksia riittävän tarkkuuden ja toistettavien mittaustulosten aikaansaamiseksi.
Micro-Epsilon ratkaisi ongelman yhdistämällä colorCONTROL ACS7000 -värispektrometrin värin mittausta ja optoNCDT 1420-50 -laserkolmiomittausanturin etäisyyden mittausta varten. Kyseinen kolmiomittausanturi sopii tähän sovellukseen erinomaisesti kompaktin kokonsa ja tehokkuutensa ansiosta. Laseranturi mittaa etäisyyden mitattavasta kohteesta. Näin värianturin etäisyyttä kohteesta voidaan säätää milloin tahansa erinomaisen mittaustarkkuuden varmistamiseksi. Lineaariyksikkö tarjoaa automaattisen uudelleensäädön.
Tämä järjestelmärakenne mahdollistaa tarkan ja kosketuksettoman nestemäisen maalin inline-värinmittauksen tuotantoprosessin aikana. ACS-pyöröanturin ansiosta mittausprosessi on riippumaton mittaussuunnasta. Yhdistettynä kompaktiin laseranturiin tämä Micro-Epsilonin ratkaisu on integroitu ja tilaa säästävä.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
Vantaankoskentie 14
01670 Vantaa, Finland
jouko.kuosmanen@micro-epsilon.fi
+358 40 8484 109