Sisään painettujen nastojen korkeuden mittaus (Press Fit -teknologia)

13.06.2018

Miniatyyrikokoisten kohteiden vaatiman tarkkuuden lisäksi, elektroniikkakomponenttien tuotannossa edellytetään myös nopeita prosesseja ja laadukkuutta. Siksi monet alan tuotantovaiheet ovat pitkälti automatisoituja. Näihin kuuluvat muun muassa piirilevyjen kokoaminen ja laadunvalvonta. Esimerkiksi piirilevyjen kokoamisessa käytetään ns. Press Fit -teknologiaa. Komponentti painetaan reikään kontaktinastoineen, jotka juotetaan piirilevyyn. Automationpro on kehittänyt laitteen, joka tarkistaa automaattisesti sisään painettujen kontaktinastojen korkeuden tuotannon aikana kokoamisprosessin jälkeen. Korkeuden tarkistaminen on erittäin tärkeää, sillä väärin asennetut komponentit saattavat heikentää piirilevyn toimintaa.
Yksittäisten komponenttien vikojen välttämiseksi jokaisesta piirilevystä luodaan 3D-profiili scanCONTROL-laserskannereilla. Painoprosessin ajaksi piirilevyt kiinnitetään pyörivään pöytään, joka liikuttaa koottua moduulia sisäänpainoasennosta skannausasentoon. scanCONTROL-laserskanneria liikutetaan koko piirilevyn yli toimilaitteella, joka on yhdistetty kooderiin. Kooderia käytetään linjaskannerin liipaisuun säännöllisten profiilietäisyyksien varmistamiseksi.
Prosessin jaksoajasta riippuen komponentti skannataan kokonaisuudessaan seitsemässä sekunnissa, jolloin luodaan 1 280 pistettä profiilia kohden. Mittausarvot lähetetään asiakkaan kuvankäsittelyohjelmistoon raakatietoina konenäön Gigabit Ethernet -liittymän (GigE Vision) kautta. Raakatietojen arviointia ja käsittelyä varten Automationpro on kehittänyt erityisiä kuvankäsittelyalgoritmejä. Järjestelmän rakenteen ansiosta profiilitietojen välittäminen ja arviointi tapahtuu erittäin nopeasti. Näin yksittäisen piirilevyn arviointiprosessi voidaan suorittaa kokonaisuudessaan alle sekunnissa.
Asiakkaan ohjelmisto laskee nastan korkeuden suhteessa sitä ympäröivän piirilevyn pinnan korkeuteen. Tulos välitetään ohjausjärjestelmälle, missä se arvioidaan välittömästi. Näin vialliset piirilevyt voidaan hylätä automaattisesti.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
Vantaankoskentie 14
01670 Vantaa, Finland
jouko.kuosmanen@micro-epsilon.fi
+358 40 8484 109