Lasintuotanto

Linssien kaarevuuden mittaus

Jotta valmistustoleranssit saavutettaisiin, optisten linssien (esim. silmälasien linssien tai objektiivien) ääriviivat mitataan konfocal-antureilla. Myös pinnan ominaisuuksista voidaan tehdä arvioita etäisyysarvojen perusteella. Anturit mahdollistavat suuren kallistuskulman, joten niillä voidaan tunnistaa myös erittäin kaarevia pintoja.

Linssien keskikohdan paksuuden mittaus

Tuotantotoleranssien saavuttamiseksi optisten linssien, kuten silmälasien tai objektiivien keskikohdan paksuuden mittauksessa käytetään konfocal-antureita. Mittaus tehdään toiselta puolelta ja se voidaan tehdä myös erittäin ohuille linsseille.

Pakkauslasin seinämän paksuuden mittaus

Telkipyörien tarkistuskoneissa tehtyjen seinämien paksuuden ja pyöreyden mittauksissa vaaditaan suurta mittausnopeutta, jotta prosessi ei hidastuisi. Micro-Epsilonin konfocal-mittausjärjestelmät tarjoavat hyvän mittausnopeuden ja nopean valotusajan ohjauksen. Tämä mahdollistaa paksuuden mittaamisen myös lasin värin vaihdellessa.

Lämpötilan valvonta sulasta materiaalista jäähdytysprosessiin.

Tinakylvyn jälkeen litteän lasin lämpötila on noin 600 °C. Kun lasi on viety ensimmäiselle jäähdytysalueelle ja sitä seuraaville muille jäähdytysalueille, lämpötila tarkistetaan thermoIMAGER-infrapunakameroilla. Infrapunakamerat mahdollistavat jäähdytysprosessin kosketuksettoman lämpötilan valvonnan turvalliselta etäisyydeltä. 
TIM Connect -ohjelmiston avulla thermoIMAGER-kameroita voidaan käyttää myös viivaskannauskameroina. Ohjelmiston avulla käyttäjä voi valita minkä tahansa anturin linjan ja asemoida sen.

Recommended sensor technology

Lämpökamera

Turvalasin välien tarkistus

Turvalasien valmistuksen laadun- ja prosessinvalvonnassa käytetään monipiikkitoiminnolla varustettuja konfocal-siirtymäantureita. Micro-Epsilonin konfocal-anturit mittaavat paksuudet mikronin tarkkuudella. confocalDT-anturit myös tunnistavat jopa 5 kerrosta määrittämällä 6 mittausarvoa raja-alueilla.

Pullojen pyöreys

Pakkauslasin pyöreyden mittauksessa vaaditaan korkeaa mittausnopeutta jatkuvan prosessin tukemiseksi. Micro-Epsilonin konfocal-antureita käytetään telkipyörien paksuuden mittaamisessa. Ne mittaavat nopeasti ja tarkasti luotettavan toiminnan varmistamiseksi.

Männän isku IS-koneissa

Micro-Epsilon on kehittänyt induktiivisen EDS-siirtymäanturin lasintuotantoon, missä 24 tunnin toiminta edellyttää yli 5 miljoonaa mittausjaksoa vuodessa. Tämä anturi määrittää männän tarkan asennon IS-koneessa ja mahdollistaa tuotannon jatkumisen määritettyjen arvojen mukaisesti. Jotta se kestäisi paremmin voiteluaineita ja iskuja, koko anturi ja sen elektroniikka on nyt asennettu tiiviiseen ruostumattomasta teräksestä valmistettuun koteloon.

Recommended sensor technology

induSENSOR EDS

Lasin sävyjen värinmittaus

Väri on lasituotteiden olennainen ja visuaalisesti tunnusomainen piirre. Tämä pätee erityisesti luonnonmateriaalien ja kierrätettyjen raakamateriaalien kohdalla, jolloin jatkuva ja objektiivinen värin tarkistaminen on tasaisen laadun ehdoton edellytys. Micro-Epsilonin ACS3-lähetinanturia käytetään lasin värien ja sävyjen jatkuvaan tarkistamiseen.

Näyttöjen ja litteän lasin tasaisuus ja paksuus

Näytön lasien valmistuksessa tarvitaan tasaisen paksuja lasilevyjä. Valmistusprosessia ohjataan mittaustulosten perusteella. Micro-Epsilonin konfocal-antureita käytetään paksuuden määrittämiseen yhdeltä puolelta. Suuren mittausnopeutensa vuoksi näitä antureita käytetään myös nopeissa prosesseissa. Koko levyjen tasaisuus voidaan tarkistaa, kun anturit toimivat ylittämällä kohteen tai mittaamalla useasta kohdasta.

Lasipinnoitteiden paksuus

Lasia vahvistetaan usein turvallisuutta parantavilla kalvoilla, jotka suojaavat sirpaleilta. Micro-Epsilonin konfocal-antureita käytetään kalvokerroksen mittaamiseen ja käytetyn liimakerroksen paksuuden määrittämiseen. Nämä anturit mittaavat erittäin ohuiden kerrosten paksuuden yhdeltä puolelta. Yhdellä mittauksella voidaan määrittää lasin, kalvon ja liimakerroksen paksuus.

Lasin reunojen mittaus

Monissa käsittelyprosesseissa vaaditaan lasilevyjen tarkkaa asemointia. Levyjen sijainti määritetään tunnistamalla lasin reunat. Micro-Epsilonin laserprofiilianturit mittaavat reunan sijainnin useasta pisteestä ja välittävät nämä tiedot ohjausjärjestelmälle.

Tulostuspään etäisyyden ohjaus lasitulostuksessa

Kun tulostetaan lasin ja keramiikan tyyppisille materiaaleille, tulostuspäältä vaaditaan erittäin tarkkaa asemointia. Etäisyysmittauksiin käytetään Micro-Epsilonin optoNCDT 1420 -laserkolmiomittausantureita. Ne määrittävät 10 mm:n mittausalueella tulostuspään etäisyyden tulostuspinnasta useasta eri kohdasta. Näin saadut tiedot mahdollistavat reunojen ja pinnan kallistuksen määrittämisen ja tulostuspään tarkan asemoinnin.

Kosketukseton lämpötilan mittaus pakkauslasin muotoilussa

Pakkauslasin tuotannossa prosessiin liittyvä lämpötila on tarkistettava eri pisteissä. Kosketuksettomia lämpötila-antureita käytetään muokkausprosessissa, jossa lämpötila on yli 500 °C. Koska muokkausprosessi kestää vain muutaman sekunnin, on anturin vasteaika kriittisen tärkeä. Sekä aihion muodostamisprosessissa että viimeisessä muotoiluvaiheessa lasin lämpötilakäsittelyyn voidaan vaikuttaa joko suoraan mittaamalla lasin pinnasta tai mittaamalla epäsuorasti työkalun pinnasta. Tuotantoprosessin lopussa lasi karkaistaan uudelleen rasituksen vähentämiseksi. Tämän vuoksi lasi kuumennetaan uudelleen ja jäähdytetään sitten 30 minuutin ajan jäähdytystunnelissa. Kun tuote poistuu kuumennusalueelta, jäähdytysprosessia valvotaan kosketuksettomilla lämpötila-antureilla.

Pakkauslasin pohjan paksuuden mittaus

Telkipyörien tarkistuskoneissa tehtyjen seinämien paksuuden ja pyöreyden mittauksissa vaaditaan suurta mittausnopeutta, jotta prosessi ei hidastuisi. Micro-Epsilonin konfocal-mittausjärjestelmät tarjoavat hyvän mittausnopeuden ja nopean valotusajan ohjauksen. Tämä mahdollistaa paksuuden mittaamisen myös lasin värin vaihdellessa.

Etäisyyden mittaaminen heijastamattomasta pinnoitetusta lasista

Heijastamaton pinnoitettu lasi tarkistetaan pinnoitusprosessin aikana Micro-Epsilonin laserantureilla kohoumien ja kiertymien tunnistamiseksi. Pinnoitetun lasin pinnan tasaisuus mitataan useasta kohdasta. optoNCDT 2300-2DR -anturit käyttävät patentoitua sinilasertekniikkaa ja tarjoavat erittäin tarkat mittaukset pinnoitetusta lasipinnasta.

Surface inspection of display glass

Fully-automatic defect detection on shiny surfaces is based on deflectometry systems. Extremely small inclusions or defects are detected reliably.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
Vantaankoskentie 14
01670 Vantaa, Finland
jouko.kuosmanen@micro-epsilon.fi
+358 40 8484 109