Metrologia ja testaustekniikka

Koordinaattien mittauslaite

Monien komponenttien mittaamiseen käytetään koordinaattien mittauslaitteita. Erilaiset mittarit ja mittauslaitteet tuottavat pinnasta 3D-kuvan. scanCONTROL-laserskannerit sopivat tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Niiden toiminta perustuu kolmiomittaukseen ja ne mittaavat kohteen pinnan kosketuksettomasti mikrometrin tarkkuudella.

Robottiakseleiden kalibrointi

Teollisuusrobotit ovat välttämättömiä nykyaikaisissa tuotantolaitoksissa luotettavuuden ja nopeuden vuoksi. Robotin akseleita on säädettävä asennuksen aikana ja myös säännöllisesti laadunvarmistuksen yhteydessä. Niissä mekaaniset anturit on pitkään korvattu elektronisilla säätöantureilla. Mittausanturit asennetaan robottiakseleille, ja anturin kärjellä saadaan nollapiste akselin pyörimisen aikana. Integroitu elektroniikka arvioi anturin signaalin ja toimittaa kytkentäsignaalin robotin ohjaimelle.

Koordinaattien mittauslaite

Zeissin koordinaattimittauslaitteet ovat olleet tunnettuja laadustaan, tarkkuudestaan ja luotettavuudestaan jo vuosikymmeniä. Myös mobiili mittauslaite ScanMax täyttää nämä kriteerit, mikä on osaltaan Micro-Epsilonin induktiivisten siirtoantureiden ansiota.

Kattotiilien 3D-tarkastus ja pinnan arviointi

Kattotiilien tuotanto asettaa korkeat vaatimukset mittaus- ja testausmenetelmille, joilla varmistetaan tuotteiden korkea laatu. DASTOKON-puoliautomaattisessa mittaus- ja testausjärjestelmässä ja BSPK-pilottiyksikössä 3D-tarkastukseen ja pinnan arviointiin käytetään ILD 1800 -sarjan laserkolmiomittausanturia.

Painevalukappaleen geometrinen tarkastus

Aurinkosähkömoduulien valmituksessa valukappaleet sahataan ohuiksi kiekoiksi. Valukappaleen valmistuksessa voi kuitenkin esiintyä geometrisiä poikkeamia, jotka vaikuttavat haitallisesti kiekkojen kokoonpanoon moduulissa. Siksi painevalukappaleet tarkastetaan poikkeamien varalta ennen sahausta. Tähän käytetään neljää scanCONTROL-viivaskanneria erityisessä mittausjärjestelmässä. Ne kulkevat valukappaletta pitkin ja mahdollistavat täysin objektiivisen arvioinnin. Jopa banaaninmalliset valukappaleet havaitaan.

Koordinaattien mittauslaite

Koordinaattien mittauslaitteita käytetään monien eri komponenttien mittaamiseen. Erilaiset skannerit ja mittalaitteet mittaavat komponentin pintaa kolmiulotteisesti. Laserviivaskannerit sopivat tähän tarkoitukseen. Ne mittaavat kosketuksettomasti komponentin todellista pintaa mikrometrin tarkkuudella kolmiomittausperiaatteen mukaisesti.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
Vantaankoskentie 14
01670 Vantaa, Finland
jouko.kuosmanen@micro-epsilon.fi
+358 40 8484 109