Laadunvalvontaa suklaan valmistuksessa

18.01.2018

Suklaanautinnossa on kyse muustakin kuin pelkästä mausta. Suklaan tulisi olla myös herkullisen näköistä. Tyylikäs ulkonäkö antaa hienostuneen ja täyteläisen vaikutelman. Micro-Epsilonin modernit laserskannerit integroidaan suoraan tuotantolinjaan, jolloin koko tuotelinjaa voidaan valvoa reaaliaikaisesti kosketuksettomien, tehokkaiden ja nopeiden mittausten perusteella.
Suklaan tuotanto on nykyään täysin automatisoitu prosessi, mutta käytössä on silti usein aikaa vieviä laaduntarkastuksia. Jos laaduntarkastus tehdään manuaalisesti tuotantoprosessin lopussa joko kosketusmittauksilla tai laserpisteantureilla, se saattaa olla hidasta ja kallista. Työntekijöiden tekemät visuaaliset tarkistukset ovat hitaita, eivätkä tarjoa yhtenäisiä tuloksia, sillä nämä manuaaliset prosessit ovat riippuvaisia työntekijöiden kulloisestakin vireystilasta.
Micro-Epsilonin laserskannerit ovat merkittävästi nopeampi ratkaisu. Lisäksi ne mahdollistavat koko tuotelinjan tarkan laadunvalvonnan satunnaistarkastusten sijaan. scanCONTROL 2960-100 -laserskanneri tarkistaa koko tuotelinjan reaaliaikaisesti.
Käsittelynopeus on yli 60 m/min, mutta nopeat laserskannerit tunnistavat jokaisen valmiin suklaapatukan profiilin kosketuksettomasti ja välittävät tiedon ohjelmistolle. scanCONTROL Configuration Tools -ohjelmisto mahdollistaa anturin asennuksen ja asetusten määrityksen.
Lisäksi mittausarvot kalibroidaan esimääritettyjen parametrien mukaan. Yleisiä mitattuja arvoja ovat profiili, leveys, korkeus, syvyys, reuna, ura, tasaisuus ja epämuotoisuus. Kun skanneri on määrittänyt mittausarvot, tuotantolinjan ohjausjärjestelmälle välitetään suoraan ”OK” tai ”EI-OK”-signaali, jolloin tuotantolinjalla voidaan suorittaa tarvittavat toimenpiteet. Näin on mahdollista puuttua välittömästi tuotantoprosessiin ja minimoida hylkäykset.
scanCONTROL-laserskannerit toimivat kosketuksettomasti ja ne voidaan sijoittaa jonkin matkan päähän mitattavasta kohteesta. Lisäksi hihnakuljettimen pinnan ominaisuudet tai suklaan tummempi tai vaaleampi väri eivät vaikuta mittaustulosten luotettavuuteen.
Mitä tulee kokoon, tarkkuuteen ja mittausnopeuteen, scanCONTROL-sarjan laserskannerit ovat maailman huippua. Pienimmätkin osat voidaan mitata erittäin tarkasti, jolloin laadunvalvonta voidaan viedä aivan uudelle tasolle.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
Vantaankoskentie 14
01670 Vantaa, Finland
jouko.kuosmanen@micro-epsilon.fi
+358 40 8484 109