Anturiratkaisuja tuulivoimateollisuuteen

07.11.2018

Tuuliturbiinien kunnonvalvonta lisää niiden toimivuutta ja komponenttien ja koneiden käyttöikää. Modernit anturit auttavat pienentämään korjaustarvetta ja optimoimaan huoltovälejä, ei ainoastaan tuulivoimalan osien rakennus- ja valmistusvaiheessa, vaan myös testausvaiheessa ja tuuliturbiinin käytössä. Lisäksi anturit parantavat toimintavarmuutta ja vähentävät toiminnan keskeytyksiä. Micro-Epsilonin anturit ovat osoittautuneet korvaamattomiksi erilaisissa turvallisen käytön sovelluksissa, erityisesti tukemassa ennakoivaa huoltojärjestelmää. Micro-Epsilon tarjoaa laajan valikoiman moderneja antureita. Riippumatta siitä, toimitaanko merellä vai maalla - tarjolla on lukuisia mittaustekniikoita ja anturimalleja, jotka sopivat ympäristöönsä.

Kytkinrenkaan poikkeamamittaus

Yli 100 metrin korkeudessa valtavat tuulikuormat vaikuttavat roottorin lapoihin, koteloihin ja torniin. Tämän vuoksi tuuliturbiinien kytkimien on tasapainotettava vaihdelaatikon ja generaattorin suhteellista liikkumista. Mitattaessa kytkinrenkaan poikkeamaa pyörrevirta-anturit määrittävät etäisyyden mittaamalla samalla metallisen kytkinrenkaan. Tämä johtaa kuormitusprofiilin määrittämiseen.
Pyörrevirtaukseen perustuvat kosketuksettomat, induktiiviset siirtymäanturit, joissa on integroitu ohjauselektroniikka, erottuvat kestävän, kompaktin muotoilunsa ansiosta. Micro-Epsilonin eddyNCDT 3001- ja 3005-sensoreita on usein sovelluksissa, joita käytetään ankarissa ympäristöolosuhteissa ja joissa enimmäistarkkuus on välttämätöntä. Nämä anturit kestävät painetta, voiteluaineita ja äärimmäisiä lämpötiloja.

Lisätietoja eddyNCDT-antureista

Roottorin välien seuranta kapasitiivisilla antureilla

Erittäin suurten generaattorien ja sähkömoottorien kohdalla on tärkeää määrittää roottorin säteisheitto staattoriin verrattuna. Roottori saattaa koskettaa staattoria toiminnan aikaisen epätasapainon takia, mikä saattaa johtua kovan tuulen ja ankarien sääolosuhteiden aiheuttamasta kulumisesta. Siksi staattorin ja roottorin välistä etäisyyttä eli ilmaväliä tai roottorin väliä valvotaan kapasitiivisilla siirtymäantureilla.
Micro-Epsilonin kapasitiiviset capaNCDT-anturit on suunniteltu siirtymän, etäisyyden ja aseman kosketuksettomaan mittaamiseen. Ne erottuvat muista pitkäikäisen vakauden, luotettavuuden ja lämpötilavakauden asiosta. Esimerkissä käytetyt anturit soveltuvat erityisesti erilaisiin generaattorimittauksiin. Ne kestävät tärinää ja niitä suojaa erityinen kotelo. Lisäksi Micro-Epsilonin kapasitiiviset anturit ovat vastustuskykyisiä magneettikentille.

Lisätietoja kapasitiivisista antureista

Laserkolmiomittausanturit mittaavat perustan liikkeitä

Ankarissa sääolosuhteissa tuuliturbiinien jalustojen on kestettävä suuria jännityksiä. Kun mahdolliset muutokset tunnistetaan ajoissa, turbiinin seisokeilta ja vaurioilta voidaan välttyä. optoNCDT-laserkolmiomittausanturit tunnistavat tornin liikkeet luotettavasti ja dokumentoivat ne. Ne mittaavat tornin ja perustuksen välisen etäisyyden mahdollisimman tarkasti suuren mittausnopeuden ansiosta. Pienetkin muutokset havaitaan luotettavasti. Määritetyt mittausarvot mahdollistavat oskillaatiokäyttäytymisen arvioinnin yksityiskohtaisesti.
Laserkolmiomittausanturien kosketukseton mittausperiaate mahdollistaa kuluttamattomat mittaukset, koska anturit eivät koske fyysisesti mittauskohdetta. Lisäksi ne sopivat erinomaisesti nopeisiin mittauksiin, joissa vaaditaan korkeaa tarkkuutta ja resoluutiota.

Lisätietoja optoNCDT-antureista

Generaattorin lämpötilan koskemattomaan mittaukseen infrapunalämpötila-anturit

Generaattorin ylikuumenemis- ja kosketusongelmat voivat olla osasyynä tuulivoimalan vikoihin. Jatkuva generaattorin sisäisen omavalvonnan ansiosta ylikuumeneminen voidaan havaita ennen vakavia vahinkoja tai voimalaitoksen vikaantumista.
Mittaustehtävässä käytetään Micro-Epsilonin kosketuksettomia infrapuna thermoMETER CT- ja thermoMETER CTfast -lämpötila-antureita. Kompakti koko tekee niistä yhden maailman kompakteimmista pyrometreistä omassa luokassaan. Antureissa yhdistyvät suuri nopeus ja tarkkuus, joten ne soveltuvat ihanteellisesti tuulivoimaloiden valvontatehtäviin. Koska nämä anturit ovat IP65-kosteussuojattuja, niitä voidaan käyttää myös haastavissa olosuhteissa. Micro-Epsilonin infrapuna-anturit lämpötilan mittaamiseen antavat tarkat mittaustulokset suurella lämpötila-alueella: -50 °C:sta +975 °C:seen.

Lisätietoja thermoMETER CT:stä ja ThermoMETER CTfastista

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
Vantaankoskentie 14
01670 Vantaa, Finland
jouko.kuosmanen@micro-epsilon.fi
+358 40 8484 109