Metallilevyjen syötön valvonta puristusprosessin aikana

07.03.2019

Työkalu puristaa levyn muottiin. Levyn reuna kääntyy osittain sisäänpäin, sillä osan paksuus ohenee syvävetoprosessin vuoksi, materiaalin siirtyessä levyn reunalta. Muodon muuttuminen voidaan havaita etäisyyden muutoksena. Tämä arvo on erittäin tärkeä puristetun osan laadun arvioinnissa.
Muodon muuttumista mitataan usealla optoNCDT 1420 laserkolmiomittausanturilla, jotka on asetettu metallilevyn ympärille, joko työkaluun tai työkalun viereen. Erittäin kompaktin muotoilunsa ansiosta nämä anturit on helppo integroida pieneen tilaan. Asennus tehdään siten, että lasersäde mittaa työkalun ylä- ja alaosan välissä olevan levyn reunat. Koska mittauspiste on erittäin pieni, laserilla voidaan mitata alle millimetrin kokoisia välejä työkalun kahden osan välillä.
Mitatut arvot välitetään analogisesti tai digitaalisesti ohjauselektroniikalle. Niiden perusteella voidaan päätellä paljonko materiaalia on siirtynyt. Näin esimerkiksi puristusvoimaa voidaan säädellä prosessin aikana, jolloin vähennetään syntyvän jätteen määrää, materiaalin kulutusta, seisokkiaikoja ja kuluja.
Micro-Epsilonin laserkolmiomittausanturit takaavat luotettavat mittaustulokset jopa erittäin vaativissa olosuhteissa. Ne kestävät voimakasta mekaanista kuormitusta kuten värinää ja iskuja. ASC-toiminto (Active Surface Compensation) kompensoi nopeasti erilaiset kiiltävien tai mattapintaisten metallilevyjen aiheuttamat heijastumat ja mahdollistaa jouhevan ja luotettavan etäisyyssignaalin.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
Vantaankoskentie 14
01670 Vantaa, Finland
jouko.kuosmanen@micro-epsilon.fi
+358 40 8484 109